U bent hier

Vaccinatiealliantie moet vaccinatiebereidheid verhogen

22 maart, 2019

Om de vaccinatiebereidheid te verhogen, wordt een vaccinatiealliantie opgericht. Alle partijen die betrokken zijn bij het Rijksvaccinatieprogramma (RVP) zijn uitgenodigd voor de startbijeenkomst op 26 maart. Het NHG neemt deel aan de alliantie om de belangen van haar leden te kunnen behartigen.

Het NHG ondersteunt de doelstelling van initiatiefnemer staatssecretaris Blokhuis (VWS) om de vaccinatiebereidheid te verhogen en zo het infectierisico te verlagen. Patiënten kunnen bij hun huisarts terecht met vragen over vaccinaties. Het NHG benadrukt hierbij dat de jeugdgezondheidszorg (JGZ) de aangewezen partij is voor de vaccinatie en het daarbij horende proces.

Rol huisarts bij vaccinatie

Het is van het grootste belang dat de informatie vanuit de verschillende afzenders eenduidig is. Dit betekent voor de huisarts dat zij ouders en kinderen informatie geven die overeenkomt met de voorlichting binnen het Rijksvaccinatieprogramma. Het NHG ondersteunt huisartsen bij de voorlichting door middel van richtlijnen en publieksinformatie op Thuisarts.nl.

Voor het uitvoeren van de vaccinaties volgens het RVP verwijst de huisarts naar de JGZ.

Over vaccinatiealliantie

De vaccinatiealliantie is een initiatief van staatssecretaris Blokhuis (VWS) en is een onderdeel van het actieplan om de vaccinatiebereidheid te verhogen en zo het infectierisico te verlagen. Om ziektes als mazelen, polio, tetanus en baarmoederhalskanker tegen te gaan, speelt het Rijksvaccinatieprogramma een belangrijk rol. Het gaat hierbij niet alleen om de prik, maar ook om betrouwbare informatie en het juiste gesprek met ouders en kinderen. Of ze nu voorstander, twijfelaar of tegenstander zijn.

Meer informatie