Patiëntveiligheid

Vijf stappen van veiligheidsmanagement
Het NHG ondersteunt u met de vijf stappen van veiligheidsmanagement om de zorg aan uw patiënten zo veilig mogelijk te maken:
- Visie en beleid op patiëntveilige zorgverlening: belangenbehartiging
- Een werkcultuur die veiligheid ondersteunt: meetinstrument voor veiligheidscultuur
- Leren van fouten: Incidenten melden, analyseren en herstellen: Veilig Incident Melden (VIM)
- Anticiperen op mogelijke onveilige situaties: risico’s inventariseren, prioriteren en voorkomen: Prospectieve risico-inventarisatie (PRI)
- Continu verbeteren van veiligheid: verbeteringsplan schrijven – handleiding + format
Verwante thema’s
Medicatieveiligheid
Voorschrijven van actuele, recente of nieuwe medicatie, en de afstemming en overdracht daarvan tussen meerdere zorgverleners, vormen een belangrijk veiligheidsrisico voor de patiënt. Veilige principes verder in praktijk geeft u inzichten, tips en praktijkvoorbeelden om samen te werken aan het verbeteren van de medicatieveiligheid in de zorgketen.
Klachtenprocedure
Bij het signaleren van onvrede of het opvangen en afhandelen van een klacht gaat het om onplezierige ervaringen en/of (gebrek aan) vertrouwen van de patiënt jegens de zorgverlener. Een zorgvuldige klachtenprocedure beoogt gericht het vertrouwen van de patiënt te herstellen en genoegdoening te bieden. Daarnaast is de klachtenprocedure een voedingsbron voor kwaliteitsverbeteringen.
Voorkomen Medicatie-Incidenten
Het NHG beveelt VMI, Voorkomen Medicatie-Incidenten, aan. Daar kunnen huisartsen, hun medewerkers en andere zorgverleners incidenten met geneesmiddelen melden. En een abonnement nemen op de Praktijkprikkels, waarin (geanonimiseerde) praktijksituaties worden beschreven. VMI is onderdeel van het -onafhankelijke- Instituut Verantwoord Medicijngebruik.