U bent hier

Huisarts en Wetenschap

De huisarts die op de hoogte wil blijven van wetenschappelijke ontwikkelingen op zijn vakgebied leest Huisarts en Wetenschap. Dagelijks publiceren we nieuwe artikelen online waarover we onze lezers via de wekelijkse nieuwsbrief informeren. Elke maand valt het papieren tijdschrift op de deurmat. We brengen relevant en state of the art onderzoek, actuele beschouwingen, prikkelende opinies, informatieve interviews en praktijkgerichte casuïstiek en nascholing. Ook richtlijnaanpassingen vindt u in H&W, net als verenigingsnieuws.

Hoe bepaal je kwaliteit? (H&W 10, oktober 2022)

Wanneer doe je het goed als huisarts? Vanuit welke uitgangspositie bekijk je kwaliteit? H&W-redactielid Pieter Buis vindt het belangrijk dat huisartsen proactief kwaliteit vanuit hun eigen perspectief bepalen. Wat is haalbaar en doelmatig? In het oktobernummer gaan 3 artikelen over kwaliteit: aanvraaggedrag, kenmerkende beroepsactiviteiten en de vaker gemiste diagnose torsio testis.

Huisartsen vragen steeds meer diagnostiek aan. Heeft het tonen van de prijs van tests effect op het aantal aanvragen?

Is het verstandig om het toetsmiddel Kenmerkende beroepsactiviteiten alleen nog te gebruiken ter ondersteuning van het leerproces van de aios? De auteurs van dit opiniërende stuk vinden van wel.

Een van de vaker gemiste diagnoses die tot een claim leiden, is torsio testis. Met dit artikel hopen de auteurs het bewustzijn van de soms atypische presentatie van torsio testis onder huisartsen te vergroten.

Huisartsen Nicole Verbiest-van Gurp en Steven Uittenbogaart promoveerden beiden op het onderwerp boezemfibrilleren. Spoor je boezemfibrilleren eerder op als je het hartritme controleert van patiënten zodra de kans zich voordoet?

Blijf bij mank lopende kinderen die op het spreekuur komen breed differentieel diagnostisch denken. De oorzaak kan onschuldig zijn, maar ook zeer ernstig.

Doxycycline is eerste keus bij vrouwen met chlamydia in de herziene NHG-Standaard Het soa-consult. Verder is Mycoplasma genitalium toegevoegd en zijn de onderwerpen hiv en chlamydia herzien.

 

Benieuwd naar wat H&W nog meer te bieden heeft? Lees het oktobernummer. 

 

 Veel leesplezier!

De H&W-redactie