U bent hier

NHG-Formularium: farmacotherapeutische kennis voor de praktijk

NHG-bronnen bevatten veel informatie over welke geneesmiddelen voorgeschreven kunnen worden in de huisartsenpraktijk. Het NHG-Formularium bundelt die kennis zodat die toegankelijk is bij het digitaal voorschrijven van de huisarts.

Het farmacotherapeutisch beleid uit de NHG-Standaarden en de NHG-Behandelrichtlijnen is samengevat in het NHG-Formularium. Voorschrijven met behulp van het NHG-Formularium bevordert het voorschrijven volgens NHG-richtlijnen. Wanneer NHG-Standaarden of NHG-Behandelrichtlijnen worden herzien, dan actualiseert het NHG aansluitend het NHG-Formularium. Zie daarvoor ook het overzicht van wijzigingen op deze pagina.

NHG-Formularium in uw HIS: Prescriptor

Drie maal per jaar levert het NHG het NHG-Formularium digitaal uit aan de firma Digitalis. Dat bedrijf stelt het NHG-Formularium via de huisartsinformatiesystemen (HIS’en) beschikbaar. Digitalis biedt het NHG-Formularium aan in het elektronisch voorschrijfsysteem Prescriptor dat zorgt dat het NHG-Formularium in de HIS’en zo gebruikt kan worden dat medicatiebewaking en –veiligheid is gegarandeerd. Het inhoudelijk door het NHG ontwikkelde formularium in het HIS is een beslissingsondersteunend instrument dat rekening houdt met de in het dossier geregistreerde gegevens (zoals actuele medicatie, allergieën, geslacht, leeftijd en comorbiditeit). Prescriptor is beschikbaar voor MicroHis, CGM Huisarts, OmniHis Scipio, Promedico VDF en Promedico ASP, TransHIS en Zorgdossier. Via deze route heeft circa 65% van de huisartsen in Nederland de mogelijkheid het NHG-Formularium te gebruiken.

Schermvoorbeeld van Prescriptor: klik voor een toelichting (PDF)

NHG-Formularium als app: NHG Rx

Voor NHG-leden en gebruikers van Prescriptor is de farmacotherapeutische achtergrond en het beleid met stapteksten uit alle NHG-richtlijnen ook als -app gratis beschikbaar. Vanaf nu heeft u altijd het complete NHG-Formularium bij de hand: in de praktijk, thuis en onderweg. De app heeft zoekfilters gericht op indicatie en via ICPC. Door het invoeren van patiëntenkenmerken kunt u gericht advies krijgen op patiëntniveau. De informatie is al beschikbaar via het NHG-zakboekje Farmacotherapie bij de huisarts en is nu ook snel en gemakkelijk te raadplegen via pc, tablet en smartphone. Download NHG Rx via de App Store of Google Play.

 

 

Verbeteringen en suggesties

Het NHG onderzoekt samen met partners als Digitalis voortdurend naar manieren om de kwaliteit van het NHG-Formularium te verbeteren. Zo richten wij ons nu op een verfijning van de doseervoorschriften in het formularium in relatie tot factoren als nierfunctie en gewicht.

Heeft u vragen of suggesties voor verbetering over het NHG-Formularium in uw HIS, of het gebruik van de app NHG-Rx? Stuur uw reactie per mail naar info@nhg.org.

Nuttige links