U bent hier

NHG-Formularium update

Drie à vier maal per jaar wordt een geactualiseerde versie van het NHG-Formularium uitgegeven. Op deze pagina worden de wijzigingen van de nieuwste versie beschreven.

De actuele van versie van het NHG-Formularium worden opgenomen in het HIS van Chipsoft en de applicaties Prescriptor en NHG-Rx van Digitalis. Als NHG-lid kunt u het actuele NHG-Formularium binnenkort ook bekijken in de NHG-Formulariumviewer. U leest meer over het NHG-Formularium en de eindapplicaties op deze pagina.

Versie april 2021

De indicatie Vaccinatie tegen gordelroos is toegevoegd aan het formularium naar aanleiding van de publicatie van de aanpassing van de NHG-Behandelrichtlijn Gordelroos. In deze indicatie worden ook de overwegingen bij de keuze voor wel of geen vaccinatie besproken in het geval uw patiënt vraagt naar het nieuwe recombinant zostervaccin (RZV).

De indicatie Maagklachten is aangepast naar aanleiding van de publicatie van de herziene NHG-Standaard Maagklachten.

De indicatie Maagklachten: beleid na gastroscopie is aangepast naar aanleiding van de publicatie van de herziene NHG-Standaard Maagklachten.

De indicatie Maagbescherming (preventie van maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik) is aangepast naar aanleiding van de publicatie van de nieuw verschenen NHG-Behandelrichtlijn Maagbescherming (preventie van maagcomplicaties door geneesmiddelgebruik).

De indicaties Artrose van de hand, Carpaletunnesyndroom, Tendovaginitis van De Quervain en Trigger vinger en trigger duim zijn aangepast naar aanleiding van de publicatie van de herziene NHG-Standaard Hand- en polsklachten.

De indicaties Contractuur van Dupuytren, Ganglion en Traumatische hand- en polsklachten (inclusief mallet finger) zijn toegevoegd naar aanleiding van de publicatie van de herziene NHG-Standaard Hand- en polsklachten.

De indicatie COPD is aangepast naar aanleiding van publicatie van de herziene NHG-Standaard COPD.

Bij de indicatie Anticonceptie is aan de combinatiepreparaten een voorschrift toegevoegd voor de onlangs in de NHG-Standaard Anticonceptie toegevoegde tweede keus pil met norgestimaat/ethinylestradiol.

Aan inhoud die specifiek alleen voor mannen of voor vrouwen van toepassing is, is nu consequent een patiëntkenmerk ‘vrouw verplicht’ of ‘vrouw verboden’ gekoppeld, zodat minder vaak irrelevante informatie verschijnt.

Planning volgende updates

De eerstvolgende geplande versie van het NHG-Formularium volgt naar verwachting in juni 2021.